Potrivit datelor colectate în cadrul indexului T.R.A.I., dezvoltat de Storia (platforma imobiliară a grupului OLX), orașele considerate de români cele mai curate sunt Râmnicu Vâlcea, Brașov și Miercurea Ciuc. Studiul are la bază peste 105.000 de răspunsuri și reflectă percepțiile locuitorilor în ceea ce privește curățenia stradală, un indicator esențial în evaluarea calității vieții urbane.
Râmnicu Vâlcea conduce clasamentul național, cu un scor de 74,9 puncte, urmat de Brașov (74) și Miercurea Ciuc (73,1). Sfântu Gheorghe (73) și Oradea (72,9) completează top 5. Orașe precum Sibiu (71,7), Cluj-Napoca (70,7), Botoșani (69,7) sau Iași (68,3) se mențin și ele peste media națională.
La polul opus, orașele percepute ca fiind cele mai puțin curate sunt Ploiești (50,2), Giurgiu (53,2) și Călărași (54,3), urmate de Târgu Mureș și Constanța. București ocupă poziția 26 din 41, cu un scor de 60,9 – sub media națională, dar peste alte centre urbane mari.
Cartierele considerate cele mai curate din România
Printre zonele urbane cu cele mai mari scoruri la indicatorul „curățenie” se numără Trei Stejari (Sibiu) – 85,9 puncte, Orizont (Buzău) – 85,6, și Centru (Râmnicu Vâlcea) – 85,3. Alte cartiere bine cotate sunt Copou (Iași), Universității (Oradea), Sub Arini (Sibiu) și Valea Cetății (Brașov).
În schimb, cele mai slab cotate cartiere sunt Bereasca (Ploiești) cu doar 27,3 puncte, Gara de Nord (București) – 41,2, și Energia (Constanța) – 42,3. Alte zone cu scoruri reduse includ cartiere din Galați, Giurgiu, Călărași și Timișoara.
Un indicator cu impact direct asupra atractivității rezidențiale
Curățenia stradală, percepută ca parte integrantă a calității vieții urbane, influențează în mod direct deciziile legate de achiziția unei locuințe, închiriere sau investiții imobiliare. Diferențele între cartiere arată că grija pentru spațiile publice devine un factor tot mai important în alegerea unui loc de trai, alături de infrastructură, accesibilitate sau nivelul costurilor de trai.
Indexul T.R.A.I., accesibil pe trai.storia.ro, oferă date structurate și actualizate care pot ghida utilizatorii în luarea unor decizii informate privind locuirea urbană în România.
Comentariul va fi postat dupa aprobare