Frigiderul – mai mult decât un raft rece: cum îți păstrezi alimentele în siguranță

Bogdan Chirea
0


Bucătăria este sufletul casei, iar frigiderul... inima ei rece – în sensul bun. E primul loc în care ajunge mâncarea proaspăt cumpărată și aliatul nostru zilnic împotriva risipei alimentare. Dar oricât de inteligent ar fi frigiderul tău – poate îți spune chiar ce să gătești sau îți afișează știrile – tot temperatura rămâne funcția lui vitală.


Ca microbiolog, mă fascinează ce poate face o temperatură greșită într-un frigider. Dar pentru cârnații tăi de la piață? Nu e deloc ideal.


Cât de rece e suficient de rece?

Studiile arată că temperatura medie din frigiderele casnice este de 5,3°C – adică peste limita sigură recomandată de 0–5°C. Mai grav e că multe frigidere petrec mai mult de jumătate din timp peste acest prag. Unele ating chiar 15°C, ceea ce, în Marea Britanie, ar însemna o zi frumoasă de vară. La asemenea temperaturi, bacteriile se înmulțesc rapid.


O problemă e că multe frigidere nu arată corect temperatura. Ce înseamnă „3” pe rotiță? Nimeni nu știe exact. Și, de fiecare dată când lași ușa deschisă pentru „doar un minut”, aerul cald intră, iar frigul iese – iar bacteriile jubilează.


Sfaturi practice pentru un frigider sănătos

  • Deschide ușa cât mai puțin. Gândește-te înainte ce vrei să iei.
  • Folosește un organizator rotativ. Așa găsești mai ușor borcanul acela cu sos.
  • Curăță garniturile ușii. Măcar o dată la câteva luni, ca să se închidă etanș.
  • Păstrează carnea și lactatele în partea din spate – e cea mai rece zonă.
  • Folosește termometre lipibile în diverse locuri din frigider. Dacă vezi constant peste 5°C, ajustează-l.
  • Nu îl umple prea tare. 75% e ideal – aerul rece are nevoie de spațiu ca să circule.


Răceala nu omoară tot

Chiar și la temperaturi scăzute, unii microbi periculoși pot supraviețui sau chiar prospera. Listeria monocytogenes, de exemplu, adoră frigul și poate trăi în brânzeturi moi, pește afumat, mezeluri, legume congelate sau fructe gata ambalate.


Cum reduci riscul

  • Ține separat alimentele crude (carne, pește) de cele gata de consum.
  • Carnea crudă stă mereu pe raftul de jos – în caz că „transpiră”.
  • Produsele scoase din frigider se consumă în 4 ore.
  • Spală-te pe mâini des, mai ales când gătești.
  • Gătește tot conform instrucțiunilor.


Știu, să-ți ajustezi frigiderul nu sună palpitant. Dar ajută enorm la siguranța familiei tale și prelungește viața alimentelor.


Și, apropo de puiul acela de duminică... testul mirosului nu e suficient. Bacteriile periculoase nu vin neapărat cu miros suspect.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!