CNA a cerut eliminarea a 43 de conținuturi ilegale din online, majoritatea de pe TikTok și Facebook

Bogdan Chirea
0


Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în calitate de autoritate de reglementare a conținutului audiovizual din România, a aplicat prevederile Regulamentului european privind serviciile digitale (DSA) și a emis, în perioada 28 aprilie – 9 mai 2025, un număr de 43 de decizii prin care solicită eliminarea conținutului ilegal de pe principalele platforme sociale.


Deciziile au fost transmise către TikTok (23), Facebook (18), YouTube (1) și Instagram (1), vizând materiale ce conțin dezinformare, incitare la ură, manifestări extremiste, rasiste sau conținut cu caracter de propagandă totalitară.


Impactul deciziilor CNA (la momentul monitorizării):

  • Număr total de urmăritori ai conturilor afectate: 1.937.121
  • Număr total de aprecieri (like-uri): 3.378.490


Printre conținuturile eliminate se regăsesc:

  • Clipuri TikTok care promovau informații false despre o presupusă „pană de curent masivă în Europa între 1 și 5 mai” (RO.NEWS.UK, RobyArtistu2);
  • Postări video ce susțineau teorii ale conspirației privind „eliminarea alegerilor din 4 mai” (GLIA ROMÂNIA, adrianpetcu78);
  • Mesaje de dezinformare care anunțau eliminarea alocațiilor pentru copiii români începând cu 1 mai (topshow);
  • Afirmarea falsă că „Franta a legalizat pe șestache pedofilia” sau că „România pregătește trimiterea de trupe în Ucraina” (Della Reslga, Valentina Stoica);
  • Mesaje de instigare la violență, precum „Români, ieșiți cu parul!” (Curierul, eddy monza);
  • Propagandă pro-totalitaristă, prin glorificarea regimului Ceaușescu (cinevaaparte, Mihai Lasca);
  • Conținut cu caracter rasist sau antisemit, precum cel publicat de Claudia Olaru („Ordinul Mondial Talmudic...”).


CNA a solicitat, acolo unde a fost cazul, și analizarea posibilității de suspendare sau închidere a conturilor de utilizator, în special în cazurile de recidivă sau încălcări grave ale legislației.


Deciziile vizează inclusiv replicile și redistribuirile aceluiași conținut, iar platformele sunt obligate să împiedice reîncărcarea materialelor eliminate.


Publicul este încurajat să sesizeze conținutul ilegal din online prin completarea formularului de petiții disponibil pe www.cna.ro. Ghidul pentru combaterea conținutului ilegal poate fi descărcat de pe prima pagină a site-ului.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!