Două treimi dintre companiile la nivel global afirmă că angajații nou recrutați nu sunt suficient de pregătiți pentru rolurile ocupate, potrivit studiului Deloitte 2025 Global Human Capital Trends. Principala cauză este lipsa de experiență practică, aspect accentuat de impactul tehnologiei: sarcinile de bază, care oferă de obicei primele experiențe profesionale, sunt tot mai des preluate de sistemele de inteligență artificială (AI).
Studiul mai arată că aproape 60% dintre angajați consideră că organizațiile pun accentul pe experiență și diplome, în detrimentul abilităților și potențialului. În acest context, peste 70% dintre lideri și angajați cred că este necesar ca angajatorii să creeze mai multe oportunități pentru acumularea experienței.
Importanța dezvoltării abilităților umane – precum curiozitatea, gândirea critică și inteligența emoțională – este recunoscută de majoritatea respondenților, fiind considerată esențială pentru susținerea capitalului uman. Organizațiile care investesc în astfel de competențe au cu până la 1,8 ori mai multe șanse să obțină performanță financiară și cu 1,6 ori mai multe să creeze experiențe profesionale relevante.
Totuși, doar 6% dintre companii au înregistrat progrese reale în integrarea sustenabilității capitalului uman în strategia de business. Potrivit Ralucăi Bontaș, partener Deloitte România, „angajații care simt stabilitate și conexiune la locul de muncă contribuie semnificativ la performanța financiară”.
AI aduce, totodată, provocări legate de siguranța locului de muncă și estomparea granițelor între sarcinile umane și cele automatizate. Peste jumătate dintre respondenți sunt îngrijorați de aceste efecte. În plus, deși 56% consideră că beneficiile AI ar trebui să se reflecte în recompensele pentru angajați, 77% dintre organizații nu iau măsuri în acest sens.
Redefinirea rolului managerului este, de asemenea, o prioritate: doar 13% din timpul actual al managerilor este alocat dezvoltării echipelor. Studiul arată că un leadership eficient este asociat cu performanțe financiare superioare cu până la 15%.
Raportul subliniază nevoia unui echilibru între agilitatea organizațională și stabilitatea resimțită de angajați. Deși 85% dintre lideri cred că adaptabilitatea este esențială, 75% dintre angajați cer mai multă stabilitate. Cu toate acestea, doar 39% dintre companii acționează concret pentru a concilia aceste așteptări.
Doina Patrubani, Senior Advisor în cadrul Deloitte România, subliniază că „echilibrul dintre performanța umană și cea economică nu mai este opțional, ci devine o prioritate pentru supraviețuirea pe termen lung”.
Cei mai importanți factori motivaționali pentru angajați rămân: salariul (32%), siguranța locului de muncă (21%) și munca în echipă, la egalitate cu flexibilitatea în relația cu angajatorul (18%).
Studiul a fost realizat în rândul a 10.000 de lideri din 93 de țări, inclusiv România, și reflectă diferențele de percepție între angajați și management privind viitorul muncii.
Comentariul va fi postat dupa aprobare