Tot mai mulți americani nu reușesc să-și permită lucrurile esențiale ale vieții, chiar dacă sunt angajați cu normă întreagă. Asta arată cel mai recent raport al Ludwig Institute for Shared Economic Prosperity (LISEP) citat de CBS News, care evidențiază o prăpastie tot mai mare între venituri și costul real al traiului zilnic.
Analiza LISEP nu se oprește la indicatorii economici tradiționali precum PIB-ul sau rata șomajului. În schimb, instituția a creat un indice al "Calității Minime a Vieții", care include costuri precum locuința, alimentația, îngrijirea copilului, sănătatea, educația și tehnologia necesară muncii moderne.
„Clasa de mijloc este în declin – doar că nu am conștientizat pe deplin acest lucru”, a declarat Gene Ludwig, președintele LISEP, pentru CBS MoneyWatch. „Este periculos, pentru că duce la tensiuni sociale. Visul american presupune că dacă muncești, ai o șansă să reușești – nu să trăiești în corturi sau să fii nevoit să furi.”
Raportul arată că, în 2023, gospodăriile aflate în 60% cei mai săraci au avut un venit mediu de 38.000 de dolari pe an, în timp ce necesarul pentru un trai decent este de 67.000 de dolari. Diferența de aproape 30.000 de dolari reflectă incapacitatea sistemului actual de a asigura mobilitate socială.
LISEP mai contestă și rata oficială a șomajului, estimată la 4,2%, pe care o consideră incompletă. Calculând și angajații cu salarii de subzistență sau cei care nu găsesc muncă cu normă întreagă, șomajul real ar fi de peste 24%.
„Indicatorii economici par să arate că economia merge bine, dar experiența zilnică a oamenilor spune altceva”, a explicat Ludwig. „Oamenii muncesc mai mult ca niciodată, dar beneficiile nu ajung la cei care susțin cu adevărat economia.”
Între 2001 și 2023, costul unui trai minim decent s-a dublat. Prețurile la locuințe și servicii medicale au explodat, iar suma necesară pentru a economisi pentru o facultate de stat a crescut cu 122%. În același timp, veniturile ajustate ale celor cu venituri mici au scăzut cu 4%, iar ritmul de creștere salarială anuală a fost de doar 0,37% – de două ori mai mic decât cel al celor mai bine plătiți 40% dintre americani.
Diferența dintre ceea ce câștigă și ceea ce au nevoie aceste familii va continua să crească, avertizează Ludwig. „Din păcate, costurile esențiale cresc mai repede decât salariile”, a adăugat el.
Chiar dacă datele oficiale vorbesc despre o economie înfloritoare, realitatea trăită de milioane de americani este alta: un loc de muncă full-time nu mai este suficient pentru a duce un trai sigur și decent.
Comentariul va fi postat dupa aprobare