În prima jumătate a anului 2025, au fost postate aproximativ 130.000 de locuri de muncă noi pe eJobs.ro, cu 10% mai puține față de aceeași perioadă din 2024. Printre cauzele principale se numără contextul economic incert, modificările legislative și efectele Ordonanței Trenuleț, care au determinat angajatorii să amâne planurile de recrutare.
Retailul, serviciile și call-center/BPO au fost domeniile cele mai active în privința angajărilor. Spre finalul semestrului, industria alimentară, turismul și transportul-logistica au avut o creștere semnificativă. De cealaltă parte, domenii precum IT-ul și construcțiile au redus ritmul recrutărilor, în contextul eliminării facilităților fiscale.
Joburile pentru entry-level, cele mai numeroase
Mai mult de jumătate dintre ofertele de angajare s-au adresat candidaților cu până la doi ani de experiență. Candidații fără experiență au avut mai multe opțiuni disponibile decât cei cu experiență îndelungată sau managerii, în contextul unei rate de fluctuație scăzute în rândul acestora din urmă.
Orașele cu cele mai multe și cele mai puține locuri de muncă
Cele mai multe posturi vacante au provenit din București, Cluj-Napoca, Iași, Ilfov, Timișoara, Brașov și Craiova. La polul opus, orașele cu cele mai puține oferte au fost Arad, Slobozia, Târgu Mureș, Pitești și Piatra Neamț – fiecare cu aproximativ 8.500–10.000 de posturi noi.
Joburile remote rămân la un nivel scăzut
Din totalul ofertelor postate în primul semestru, doar 4,2% au fost în regim remote. Alte 6,2% au fost posturi în străinătate, iar 89,5% au fost joburi care presupun prezența fizică la birou sau format hibrid. În schimb, 14,1% dintre aplicări au vizat locuri de muncă remote, iar doar 1% au fost pentru joburi în afara țării.
Profilul candidaților
Cei mai activi aplicanți au fost tinerii între 25 și 35 de ani (aproape 2 milioane de aplicări), urmați de cei între 18 și 24 de ani (1,4 milioane). Candidații între 36–45 de ani au trimis puțin peste 1 milion de aplicații. Cei peste 45 de ani și cei sub 18 ani au aplicat cel mai puțin.
Profilul aplicanților a fost în concordanță cu tipul joburilor postate: predominanța fiind în segmentul entry-level, urmat de mid-level (2–5 ani experiență), apoi de cei fără experiență. Specialiștii și managerii au avut cele mai reduse volume de aplicări.
Tipuri de angajare
Joburile full-time au atras 90% din numărul total de aplicări. Pozițiile part-time, sezoniere sau de tip internship au înregistrat procente marginale.
În ciuda scăderii înregistrate în prima jumătate a anului, platforma eJobs estimează o redresare în a doua parte a anului 2025, în contextul îmbunătățirii condițiilor macroeconomice.
Comentariul va fi postat dupa aprobare