eJobs: 63,6% dintre români traversează o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional

Bogdan Chirea
0

Un sondaj realizat recent de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, arată că aproape două treimi dintre respondenți (63,6%) se confruntă, în prezent, cu dificultăți emoționale. Principalul motiv identificat este presiunea financiară – 22,2% afirmă că nu câștigă suficient pentru a-și acoperi cheltuielile curente. Alte cauze menționate includ problemele personale (14,5%), epuizarea profesională (11%) și lipsa de apreciere la locul de muncă (10,8%).


Starea economică a angajatorului influențează, de asemenea, starea emoțională a angajaților. Aproape 10% sunt afectați de incertitudinea generată de dificultățile prin care trec companiile în care lucrează, iar 8,9% au rămas recent fără loc de muncă.


„Majoritatea problemelor invocate țin de sfera profesională – fie salariile sunt insuficiente, fie locurile de muncă nu oferă stabilitate sau generează epuizare. Este îngrijorător și faptul că 50% dintre respondenți consideră că anul 2025 a început prost și nu cred că situația se va îmbunătăți”, explică Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs.


În ceea ce privește temerile pentru acest an, aproape 6 din 10 participanți sunt îngrijorați că veniturile nu vor ține pasul cu inflația, iar 42,2% se tem de instabilitatea socio-politică. Alți 37,3% se tem că nu își vor putea găsi un loc de muncă, iar 18,5% se tem că vor pierde echilibrul emoțional. Alte surse de anxietate includ pierderea jobului și lipsa de soluții pentru problemele personale.


Emoțional, respondenții se declară în mare parte afectați: 46,5% sunt îngrijorați în legătură cu viitorul, 45% resimt o stare de incertitudine, 17,8% spun că și-au pierdut echilibrul emoțional, 17% se simt deprimați și 15% se confruntă cu singurătatea. Doar 15,1% se declară optimiști, iar 2,3% consideră că și-au găsit echilibrul.


Deși contextul este dificil, doar 26,4% au simțit în ultimul an nevoia de a apela la un specialist în sănătate mintală. Dintre aceștia, doar 40% au mers efectiv la terapie – majoritatea plătind din resurse proprii, iar 3,4% beneficiind de serviciul oferit de angajator. Cei care nu au apelat la ajutor, deși au simțit nevoia, menționează lipsa de bani, disconfortul emoțional și teama de a fi judecați.


În prezent, 12,4% dintre angajați beneficiază de consiliere psihologică oferită de companie, în timp ce 51% ar dori acest beneficiu, dar nu îl au. 36,6% declară că nu îl au și nici nu l-ar folosi. Mai puțin de 25% consideră că managerii sunt preocupați de sănătatea emoțională a angajaților.


Printre principalii factori de stres enumerați la locul de muncă se regăsesc salariile mici, epuizarea profesională, lipsa opțiunii de lucru remote, conflictele cu managerii și temerile privind siguranța locului de muncă.


Sondajul eJobs a fost realizat în luna aprilie 2025, pe un eșantion de 1.974 de persoane.


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!